Corinne Visser is programmamanager Aanpak Armoede en Schulden bij de gemeente Haarlem.

De gemeente wil mensen met geldproblemen goed helpen, zodat ze kunnen meedoen in de samenleving. Dat gebeurt onder meer met de HaarlemPas, waarmee inwoners die het financieel moeilijk hebben op allerlei manieren worden ondersteund, van biebpas tot sportschoolabonnement. Corinne heeft daarbij extra aandacht voor jongeren met schulden. “Zij zijn tenslotte de toekomst van onze stad.” In haar vrije tijd is ze druk bezig met haar klushuis, puzzelen en de Griekse mythologie.

Wat een rommeltje hier beneden!

“Ja hè? Twee jaar geleden zijn we verhuisd van Haarlem naar Alkmaar. Toen we dit plekje vonden, was het liefde op het eerste gezicht. Hartje centrum, aan de gracht, mooi uitzicht. Kortom: precies wat we zochten. Maar we zagen ook meteen dat we er niet zomaar in konden: het was echt een huis dat van top tot teen moest worden aangepakt. Inmiddels is de bovenverdieping helemaal klaar. Daar wonen we nu. De begane grond is de laatste fase.”

Klinkt als een enorm karwei.

“Dat is het ook. Vooral het eerste jaar was heftig. Toen zaten we tussen de rommel, waardoor het overzicht soms een beetje zoek was. Dat is anders nu het boven af is en we gewoon rustig kunnen leven, terwijl de klussers beneden bezig zijn.”

Is het te doen om thuis te werken met al dat getimmer?

“Zeker! Bij de gemeente Haarlem hanteren we een 50/50-beleid: de helft op kantoor, de helft thuis. Dat gaat prima. Ik heb op de bovenste verdieping een heerlijke werkplek waar ik me helemaal kan afsluiten en niets hoor van het gerommel beneden.”

Hoe zien jouw thuiswerkdagen eruit?

“Ik ben een vroege vogel: op een doordeweekse dag gaat de wekker om kwart over zes. Dat heeft ook te maken met mijn man, die voor zijn werk behoorlijk wat reistijd heeft. Maar goed, ik sta op en neem de tijd voor ontbijt – ik ben een echte ontbijter. Ik lees de krant en als het even kan, maak ik kruiswoordraadsels, sudoku’s en cryptogrammen. Daar houd ik enorm van. Aan de ene kant activeert puzzelen mijn hersenen, aan de andere kant zorgt het ervoor dat ik even aan iets heel anders denk dan werk. Als ik klaar ben met mijn werkdag, kijk ik meestal even een serie op Netflix. Of ik maak de puzzel af. Ik kan er niet tegen als ik iets nog niet heb ingevuld.”

Jij puzzelt elke dag?

“Eigenlijk wel, ja. Het is voor mij de overgang van privé naar werk, en andersom.” Ik zie ook allerlei beeldjes in huis staan. “Ja, ik houd enorm van kunst en cultuur, daarnaast ben ik gek op Griekenland. Die liefde begon op school en werd sterker tijdens mijn studie antropologie. Wat mij fascineert aan het land? De taal, cultuur en mensen: het is Europa, maar toch ook anders. En natuurlijk heeft het een boeiende geschiedenis. Griekse mythen zijn verhalen over goden en mensen, vol macht, intriges en jaloezie, en altijd met een belangrijke les. Ze zijn tot op de dag van vandaag relevant en vormen een rode draad in ons leven.”

Noem eens een voorbeeld?

“Nou, om het maar even aan mijn eigen werk te koppelen: denk aan koning Midas die wenste dat alles wat hij aanraakte in goud veranderde en daardoor uiteindelijk werd gekweld door honger en dorst. Dit doet mij denken aan jongeren van nu die verleid worden om van alles te kopen met afbetalingsapps – met alle gevolgen van dien.”

Heb je, voordat je weer een puzzel in duikt, nog een goed advies voor je collega’s in het land?

“Iedereen wordt op het werk weleens geconfronteerd met een lastig probleem waar misschien niet direct een oplossing voor is. Mijn advies: schrijf het op. Op die manier besteed je aandacht aan het probleem en vergeet je het niet. Tegelijkertijd zorgt het opschrijven ervoor dat het niet in je hoofd blijft rondmalen en je bijvoorbeeld ’s nachts wakker ligt. Met andere woorden: door moeilijke kwesties te noteren, voorkom je dat je gaat piekeren.”