Smaakmakers

Eigenlijk hadden we iemand anders moeten hebben voor het interview, zegt hij zelf, maar we zijn blij dat we deze Sprank-interviewspecial kunnen openen met de relativerende woorden van  Nederlands bekendste historicus Maarten van Rossem. Ook al vanwege de prachtige foto’s die Merlijn Doomernik van hem maakte. Het zwart, het wit, de blik, het licht, het klopt. De bedoeling was dat dit nummer van Sprank zou verschijnen tijdens het Divosa Voorjaarscongres.

Helaas stak corona een spaak in dat wiel, maar het zette ons wel op het spoor van iets nieuws: een interviewspecial – voor het eerst in de dertienjarige Sprank-geschiedenis. Het blad barst bijna uit z’n nietjes van de smaakmakers, om met de titel van het beoogde voorjaarscongres te spreken. ‘Aandacht is het nieuwe goud: lessen van een Thaise sekte’, staat boven het interview met  antropoloog Danielle Braun. Klinkt wat zweverig, is het niet. Braun onderzoekt hoe mensen overal ter wereld leven en zich organiseren. En wat blijkt? Die sekte is ijzersterk in kostenefficiënt maatwerk.

Een paar pagina’s verder spreekt Incluzio-directeur Peter de Visser over ‘radicaal integraal’. Hij bedoelt daarmee: niet uitgaan van jouw oplossingen en regelingen, maar zo dicht mogelijk komen bij wat relevant is voor degene die tegenover je zit. Wat minder ‘stip op de horizon’, wat meer concrete actie. Net als De Visser is ook Jacco Vonhof groot geworden in de wereld van de facilitaire dienstverlening. Vonhof begon als twintiger zijn eigen schoonmaakbedrijf, heeft anno nu 2.100 mensen in dienst en is voorzitter van MKB-Nederland. Scherp en met een zekere branie verwoordt hij zijn kijk op vast versus flex en alle doelgroepen waarin we de arbeidsmarkt in de loop der jaren hebben opgedeeld. ‘Doe toch niet zo ingewikkeld.’

Hoogleraar Agnes Akkerman praat ook over de kloof tussen vaste en flexibele arbeidscontracten, waarbij zij de link legt tussen onzeker werk en de populariteit van partijen als Forum voor  Democratie en PVV. Zeker met het oog op de verkiezingen in 2021 een relevant perspectief. De zomerse wandeling met Ahmed Marcouch door de armste wijk van Arnhem legt de vinger op een  zere plek die ook alles te maken heeft met inkomen en onzekerheid. ‘In onze meest kwetsbare wijken voltrekt zich een humanitaire ramp in slow motion’, concludeert de burgemeester die werk maakt van vitale coalities, omdat ‘alle kinderen verdienen dat zij de afslag kunnen nemen naar een beter leven.’ Daar zal Kinderombudsman Margrite Kalverboer het hartgrondig mee eens zijn. Ik hoop dat je deze speciale editie van Sprank met interesse en plezier leest en bekijkt. Wij zijn er weer in september. Maak er, uit of thuis, een mooie zomer van.

Jolanda van den Braak - hoofdredacteur